Mindnyájan ismerjük a baklavát, annak hajszálvékony tésztáját, ami vagy ropog a fogunk alatt, vagy mézzel átitatva felragad a szájpadlásunkra. Ez a közel-keleti finomság szoros rokonságban van a mi, ha nem is híres, de legalább neves rétesünkkel.
Persze ez is, mint annyi minden saját külön bejáratott specialitásunk, osztrákmagyar, vagyis osztrák, ahogy ők, a szomszédok mondanák. Strudel-nek hívják, tennék hozzá. Állítólag akkor van rendesen kinyújtva a tésztája, ha újságot lehet olvasni alatta. Azt is hihetnénk, hogy ezt csak egy igazi magyar parasztasszony tudja. Hát sajnos úgy látszik minden valamire való bögyös, tiroli néni a vakító, fehér fejkendőjében meg tudja ezt csinálni. Sőt, kötelessége. Ez nem kisebbíti azt a tényt, hogy a rétes nemzeti eledelünk, ezt ették mikor megszülettünk és ezt fogják enni a temetésünkkor is.
Egy budapesti számára a rétes meg egyenlő a Normafával. Olyannyira, hogy ha a Fazekas utcában el akarom adni a rétesemet, ezzel a cégérrel kell operálnom. (Azóta már ez a hely is bezárt..)
Így ha valaki megkívánja a hegyi rétest a dolgos hétköznapok alatt is, akkor nem kell elmennie érte a világvégére. A normafai rétesről el kell mondani, hogy meleg, vastag, friss, ropog meg ehhez hasonlók, de hát ezt úgyis mindenki tudja. Ottjártamkor arra lettem figyelmes, hogy most már terasza is van a normafai rétesezőnek, aminek csak örülni lehet. 34 év után úgy gondolták kibővítik a vállalkozásukat, hiába a magyar ember megfontolt. Szerencsére az eredeti faház is üzemel, és pár éve már lángost is árulnak.
A millenárison a minap nyílt egy gusztusos kis rétesező, igényesen kialakított és ideális helyen elhelyezkedő. A budai jégbüfés mellett, ahol a 280-ért olyan goffrit kap az ember, hogy aznap nem kell vacsoráznia. Na, itt nyitotta meg kapuit a sokat ígérő sütibolt, és házi rétest ajánlott. Vettem is mindjárt kettőt, majdnem 500 forintért. Kissé fonnyadt volt és lapos, de legalább kétszer annyiba került, mint a meleg, óriási goffri.
Ecsetelhetném még egy kicsit, hogy olyan rossz volt-e mint aminek kinézett (nem) de teljesen mindegy, mert pár nap múlva már ez történt:
Kommentek